O βασιλικός οίκος της Ελισσάβετ, η fairy Melusine και τα Starbucks

Την περίοδο αυτή γράφω τον αποσυμβολισμό κάποιων Κέλτικων μύθων κι εν μέσω της έρευνας, έπεσε το μάτι μου σ' ενα παράξενο πλάσμα με ουρά φιδιού που μου θύμισε το λογότυπο των Starbucks.
Στην αρχή νόμισα ότι η ανάγκη μου για καφεϊνη μου δημιουργούσε παραισθήσεις αλλά με μια μελέτη στο google διαπίστωσα ότι όντως τα Starbucks έχουν υιοθετήσει για λογότυπο την μορφή της Melusine. Και βέβαια δεν είναι η πρώτη φορά που αρχέγονα θεϊκα σύμβολα εμοντερνίζονται με σκοπό ή χωρίς.
Ο οίκος Versace έχει σαν λογότυπο του το δικό μας Γοργόνειον. Αν διατηρούσαμε τα πνευματικά δικαιώματα των ελληνικών κειμηλίων θα είμασταν μια πλούσια χώρα βέβαια αλλά αυτό είναι ένα άλλο θεμα.

Ποια όμως ήταν η Μelusine και που κολλάει με την βασίλισσα Ελισσάβετ του Ουίνδσορ ;

Σύμφωνα με τον θρύλο η Μelusine ήταν κόρη της νεράιδας Pressine κι επειδή πήρε πρωτοβουλία να εκδικηθεί μαζί με τις δύο αδερφές της τον θνητό πατέρα της Elinas βασιλιά της Σκοτίας για την εξορία της μητέρας της, η Pressine την καταρράστηκε. Ήταν μια μητέρα που ήθελε να βάζει σε τάξη μόνη της τη ζωή της και καθόλου δεν της άρεσαν οι ανεξάρτητες κινήσεις της κόρης της που παρέσυρε και τις άλλες δυο.
Αντί να την βάλει τιμωρία με το ένα πόδι στον τοίχο όπως έκαναν οι δικές μας μανάδες, την καταρράστηκε να γίνεται απ΄τη μέση και κάτω φίδι κάθε Σαββάτο.

Την Μelusine καθόλου δεν την απέτρεψε αυτό να ερωτευτεί και μάλιστα έτσι ανεξάρτητη που ήταν, να ζητήσει η ίδια σε γάμο τον δούκα του Ανζού, Fulk le Noir.
Του ζήτησε φυσικά αφού του έκανε την πρόταση, ποτέ να μην βρίσκονται το Σάββατο κι ούτε να δοκιμάσει ποτέ να την ακολουθήσει και να δει τι κάνει.

Ο δούκας όπως φυσικά θα έκανε κάθε περίεργος άνδρας, έσπασε την συμφωνία και την κατασκόπευσε κάποιο Σάββατο ανακαλύπτοντας τα φιδίσια κάλλη της συζύγου του. Εκείνος τρόμαξε, εκείνη ντροπιάστηκε και βγάζοντας φτερά(άλλωστε κόρη νεράιδας ήταν) πέταξε μακρυά.

Πριν όμως ανοίξει τα φτερά της του είχε χαρίσει ένα γιο, τον Geoffrey(όχι αυτόν του Game of Thrones αν και ο Martin  εμπνευστηκε κατά πολύ απ΄τα σκάνδαλα του οίκου των Anjou).

Aπ'τον Geoffrey γεννήθηκε ο Ερρικος ο Β' που ενώσε τον οίκο του Ουίνδσορ, γεγονός που κάνει την βασίλισσα Ελισσάβετ και όλη τη Βρεττανική βασιλική οικογένεια, απογόνους της Μelusine με το φιδίσιο το κορμί.

Ίσως οι θεωρίες συνομωσίας του David Icke περί ερπετόμορφης καταγωγής της Βρεττανικής βασιλικής οικογένειας να μοιάζουν γελοίες, αλλά έχουν κάποια βάση.

Είτε είναι θρύλος είτε όχι η Melusine θα παραμείνει αθάνατη μέσα απ΄τα ποτήρια των πανέξυπνων καφεπαραγωγών των Starbucks που γνωρίζουν πολύ καλά την τέχνη της παραγωγής πλούτου μέσω αρχέγονων συμβόλων.

( προσωπική μου άποψη, ο καφές τους δεν είναι τόσο καλός για να είναι τόσο ακριβός).

Cheers anyway!







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου