Ιανουάριος, θεός Ιανός και νέα ξεκινήματα

Πολλοί δεν γνωρίζουν ότι ο μήνας Ιανουάριος οφείλει το όνομα του στον Ρωμαϊκό θεό Ιανό (Janus). Ήταν ο θεός όλων των ενάρξεων και των διαβάσεων, όπως είναι οι θύρες, οι πύλες και οι γέφυρες. Κατά τη διάρκεια των θυσιών το πρώτο μέρος της προσφοράς αφιερωνόταν πάντα στον Ιανό και κατονομαζόταν πρώτος σε κάθε κατάλογο θεοτήτων.
Επίσης, η πρώτη ημέρα του έτους, η έναρξη της νέας χρονιάς και ο Ιανουάριος ήταν αφιερωμένος σε αυτή τη θεότητα.
Η προφανής σύνδεση του ονόματός του με την ετρουσκική λέξη jauna, που σημαίνει θύρα τον καθιστά ως κατά κάποιο τρόπο θυρωρό στην έπαυλη της ψυχής μας.
Σε κάθε μικρό βηματάκι κατά τη διάρκεια της ζωής μας, βρισκόμαστε στο κατώφλι ενός σωρού πιθανοτήτων κι ευκαιριών κι ο Ιανουάριος συγκεντρώνει όλες εκείνες τις ενέργειες που θα μας συντονίσουν να τις αντιληφθούμε και να κατασταλάξουμε.

Η πανσέληνος του Ιανουαρίου (που φέτος πέφτει στις 24) είναι αφιερωμένη από πολλούς λαούς στους λύκους (wolf moon) και μάλιστα οι Μεσοαμερικάνοι το έχουν ως ζώδιο και totem animal.

Τον μήνα αυτόν οι λύκοι λόγω των παγερών καιρικών συνθηκών, κάνουν πιο ξεκάθαρες τις ιαχές τους και φυσικά πιο ανατριχιαστικές από ποτέ.

Σε μας βέβαια μπορεί να ακούγονται τρομαχτικά δυνατές αλλά ουσιαστικά είναι το κάλεσμα στην Σελήνη να ρίξει το φως της και να φανεί σαφέστατα η κυριαρχία της αγέλης. 

Κάπως έτσι επειδή ο Ιανουάριος είναι ο μήνας που κάνουμε ξεκαθαρίσματα και νέα ξεκινήματα, είναι ένα κάλεσμα στο Φεγγάρι του Λύκου που αντηχεί ως τα πιο παγωμένα μύχια της ψυχής μας, ένα κάλεσμα να αποσαφηνιστεί ποιες πόρτες θα κλείσουμε και ποιες θα ανοίξουμε.

Οι σκέψεις σου βρίσκονται σ' ένα κυκλώνα παρορμητικότητας κι επειδή τα πάντα γυρίζουν, πιθανόν να σου ξεφύγουν σε αγαπημένα άτομα, λέξεις που δεν θα ήθελες.

 Υπάρχουν έντονα στιγμές συναισθηματικής υπερέντασης που  δυσκολεύεσαι να πάρεις μια απόφαση,όπως ο λύκος που βρίσκεται σε επαγρύπνηση ως προς ποια κατεύθυνση θα στραφεί για ν' αρπάξει την λεία του.

Βρες χρόνο να ηρεμήσεις τα τεντωμένα νεύρα σου. Ο Λύκος που θεωρείται κατεξοχήν παράδειγμα κυνηγού, μας διδάσκει ότι μόνο με χαλαρωμένους μύες (ήτοι σκέψη), κατατροπώνει κάποιος την λεία του.

Μπορείς να οραματιστείς μια περιστρεφόμενη πόρτα σαν αυτές που έχουν τα μεγάλα ξενοδοχεία ή καταστήματα. Αυτή η πόρτα είναι μόνο δικιά σου κι ανοίγει την έπαυλη της ψυχής σου οπότε παρατήρησε εκτενώς τα χαρακτηριστικά της όπως το πόμολο ή από τι γυαλί είναι φτιαγμένη.

'Απλωσε το χέρι σου και κάνε την θύρα να περιστραφεί. Καθώς γυρίζει συγκεντρώσου στις αντανακλάσεις του παρελθόντος και σε όλες τις εικόνες με τις πιθανότητες του παρόντος. Ενόσω υπνωτίζεσαι από το γύρω γύρω όλοι, στη μέση θα εμφανιστεί, όχι ο Μανώλης, αλλά η αντανάκλαση αυτού που σε προβληματίζει πιο έντονα.
 Κράτα σταθερή την πρόθεση σου να αποκομίσεις μια ξεκάθαρη οπτική του τι να επιλέξεις. Όσο περισσότερο βυθιστείς στις εικόνες που στροβιλίζουν στο υποσυνείδητο σου, οι κατάλληλες λύσεις θα εναποθετηθούν απαλά στην πόρτα σου σαν νιφάδες χιονιού.


Βγάλε την εσωτερική σου ιαχή, αυτή του λύκου για να καταστήσεις σαφές, κυρίως στον εαυτό σου, ότι είσαι απόλυτα ικανός να κυριαρχήσεις πάνω σε οτιδήποτε σου στέκεται εμπόδιο.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου